Konference "Hledání odpovědí na výzvy současného světa" (Praha, 25.–26.1.2000)

Hledání odpovědí na výzvy současného světa

(se zvláštním zřetelem na otázky životního prostředí)

Podtitul: Fórum vysokoškolských učitelů

Závěry konference

Texty jednotlivých přednášek (ve tvaru html)

Texty jednotlivých přednášek (ve tvaru rtf)

Seznam účastníků 

Úkolem konference bylo nastínit hlavní otázky, se kterými jsou lidé konfrontováni v národním, evropském i globálním měřítku a současně zhodnotit flexibilitu systému vzdělání, jeho schopnost se vypořádat s těmito aktuálními problémy.

První část konference teoreticky pojednala o  udržitelném rozvoji a současném systému vzdělání na vysokých školách. Druhý blok přednášek se věnoval integraci hlediska udržitelnosti do různých sektorů společenského života, tak, jak předpokládá Amsterodamská smlouva o EU ve svém čl. 6. Následující den měli účastníci možnost se zapojit do práce v pracovních skupinách; po vyhodnocení jejich závěrů byly v závěrečných přednáškách představeny některé globální problémy, se kterými se lidstvo potýká.

Celkově byla konference plodnou interakcí vědeckého poznání s teoretickými i praktickými problémy současnosti. Cílem je přispět ke zlepšení systému vzdělávání tak, aby v budoucnu produkoval nejen odborníky, kteří naleznou na trhu práce náležité uplatnění, ale budou také schopni přispět k rozvoji naší země a jejímu rovnocennému začleňování do evropských struktur – to vše při respektování principů udržitelného rozvoje.

Konference je pořádaná v rámci mezinárodního projektu „Zvýšení povědomí nevládních organizací o rozšiřování Evropské unie ve vztahu k životnímu prostředí“.

K účasti na konferenci byli pozváni vysokoškolští učitelé, zástupci nevládních organizací, státní správy, podnikatelské sféry a obcí.

Přípravný výbor konference

RNDr. Jana Dlouhá, Univerzita Karlova, ing. Jiří Dlouhý, STUŽ, Univerzita Karlova, ČSOP, ing. Karel Jech, STUŽ, RNDr. Dana Kvasničková, ČSŽP, prof. Bedřich Moldan, Univerzita Karlova, Ministerstvo životního prostředí,  

Místo konání

Velká geologická posluchárna Přírodovědecké fakulty UK, Albertov 6, Praha 2, jednání skupin bude v přilehlých posluchárnách.

Finanční podporu konferenci poskytli: Nizozemské ministerstvo životního prostředí, ČSOP, STUŽ.

Tel.: 02/231 5334,  fax: 02/2315324, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Kontakt

Univerzita Karlova
Centrum pro otázky životního prostředí
José Martího 407/2
160 00 Praha 6

tel.: +420 220 199 460

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. 

Jak k nám

Ochrana osobních údajů

Informace o ochraně osobních údajů

Pověřenec pro ochranu osobních údajů

Mgr. Jan Jindra
E-mail: gdpr@cuni.cz
Telefon: +420 224 491 740