Cílem projektu je vypracovat metodický postup pro zohlednění environmentálních a zdravotních aspektů spotřeby pokrmů v ČR v rámci konceptu Nutriční stopy a poskytnout praktický nástroj pro využití tohoto konceptu v praxi.
Poskytovatel:
Technologická agentura České republiky
Doba trvání projektu:
2016–2017
Koordinátor projektu v rámci Centra:
Popis projektu:
Nutriční stopa (NS) je konceptem integrujícím sadu indikátorů vztahujících se k výživovým hodnotám potravin a jejich dopadům na životní prostředí. Jedná se o inovativní interdisciplinární nástroj, který má napomoci konzumentům snadněji se zorientovat v nabídce potravin a pokrmů s ohledem na jejich zdravotní a environmentální dopady. Hlavním cílem projektu je proto rozvinout koncept Nutriční stopy v prostředí České republiky a zhodnotit možnosti jeho využití v praxi. V rámci projektu dojde k revizi indikátorů NS, vytvoření databáze environmentálních a výživových aspektů spotřeby potravin v ČR (za pomoci metody analýzy životního cyklu – LCA), vypracování metodiky a vývoji výpočetního softwaru (online kalkulačky Nutriční stopy pokrmů).
Řešitelský tým:
Dana Kapitulčinová
Jan Weinzettel
Miroslav Havránek
Iva Zvěřinová
Výstupy:
Hlavní výsledky budou v souladu se stanovenými cíli dosaženy ve 2. roce řešení projektu (2017):
- Metodika stanovení NS pokrmů (Nmet)
- Software pro výpočet NS pokrmů (R)
- Článek o NS v recenzovaném časopise (O - Jrec)