Bariéry FSC v českém lesnictví (TAČR Éta, 2020–2023)

Bariéry FSC v českém lesnictví (TAČR Éta, 2020–2023)

Výzkum a řešení bariér aplikace standardu FSC v českém lesnictví (TAČR Éta, 2020–2023)

Projekt pomůže porozumět překážkám, které brání menším a středním vlastníkům lesů v zavádění standardu udržitelného lesnictví FSC, a najít řešení, jak je překonat. Přispěje tedy k adaptaci českých lesů na měnící se klima i mezinárodní trh se dřívím.

Koordinátor projektu v COŽP:

Finanční podpora: Technologická agentura České republiky

Popis projektu: Cílem projektu je pomocí triangulace výzkumných metod a aplikovaného výzkumu přinést nové poznatky a informace především menším lesním vlastníkům, které jim pomohou překonat bariéry (nedostatek know-how a zdrojů k výzkumu), jimž aktuálně čelí v rámci nových požadavků velkých korporátních odběratelů či zpracovatelů dřevní suroviny na udržitelnost a environmentální standardy, jako je certifikace FSC. To posílí i adaptaci cílové skupiny vlastníků lesů na negativní dopady klimatických změn, zvýší konkurenceschopnost a roli veřejnosti a zainteresovaných subjektů v celém procesu. Výstupem projektu budou výzkumné zprávy, inovativní metodiky, on-line nástroje ke zlepšení dodavatelsko-odběratelských vztahů, kulaté stoly/workshopy a soustředí se i na diseminaci výstupů projektu k cílové skupině.

Role COŽP v projektu: Centrum v projektu odpovídá za výzkum: šetření trhu včetně jeho perspektiv, struktury nabídky a poptávky po certifikovaném dříví; výzkum motivací a dilemat už certifikovaných vlastníků a bariér, kterým při zavádění standardu čelili; očekávání obecních vlastníků či přípravu aplikačních nástrojů, které pomohou výsledky dostat k malým a středním vlastníkům lesů (metodika zavádění standardu, online tržiště certifikovaného dříví). Bude také zkušenosti z projektu využívat

 

Kontakt

Univerzita Karlova
Centrum pro otázky životního prostředí
José Martího 407/2
160 00 Praha 6

tel.: +420 220 199 460

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. 

Jak k nám

Ochrana osobních údajů

Informace o ochraně osobních údajů

Pověřenec pro ochranu osobních údajů

Mgr. Jan Jindra
E-mail: gdpr@cuni.cz
Telefon: +420 224 491 740