Tisková zpráva: Logistické firmy mají k dispozici nástroj k odhadu zájmu zákazníků o šetrné dopravní služby

logistI když se některé dopravní a logistické firmy snaží učinit doručování zboží z internetových obchodů šetrnější k životu lidí ve městech, byli jejich zástupci dosud spíše skeptičtí k tomu, že by o to stáli i sami zákazníci. Zahraniční studie ale naznačovaly, že mnoho lidí je motivováno chránit životní prostředí a že tzv. environmentální motivace dokáže kompenzovat i negativní vliv, který má na zájem o šetrnou dopravu její mnohdy vyšší cena nebo nižší rychlost.

Nyní je prokázáno, že i lidé v České republice mají zájem o šetrné dopravní služby a ne nutně za nižší cenu. Potvrzuje to studie Zelené logistiky Markéty Braun Kohlové a Jana Urbana z Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy. Jejich výsledky provedené na reprezentativním vzorku více než dvou tisíc dospělých obyvatel měst ČR ukazují, že Češi a Češky by si pro dopravu svých objednávek z internetových obchodů většinou vybrali šetrnou dopravu, kdyby měli na výběr a znali dopady různých způsobů dopravy na životní prostředí.

Kromě výsledků studie, které ukazují, jak je zájem o šetrnou dopravu rozdělen v populaci, mají nyní logistické firmy od výzkumníků Univerzity Karlovy k dispozici i webovou aplikaci ZeLogIC, která jim umožní odhadnout zájem zákazníků o dopravní služby s konkrétním environmentálním profilem, rychlostí a cenou.

Webová aplikace ZeLogIC je volně dostupná na www.zelogic.cz

Podrobnější informace k výsledků výzkumu Zelená logistika: Nástroje pro hodnocení vlivu environmentálních atributů logistických služeb na poptávku po logistických službách podpořeného Technologickou agenturou ČR najdete zde.

Kompletní výsledky projektu jsou dostupné v Metodice pro měření environmentální motivace zákazníků a predikci poptávky po environmentálně šetrných logistických službách

Kontakt:

Mgr. Markéta Braun Kohlová, PhD. - hlavní řešitelka projektu

Tel: 220 199 466, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Kontakt

Univerzita Karlova
Centrum pro otázky životního prostředí
José Martího 407/2
160 00 Praha 6

tel.: +420 220 199 460

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. 

Jak k nám

Ochrana osobních údajů

Informace o ochraně osobních údajů

Pověřenec pro ochranu osobních údajů

Mgr. Jan Jindra
E-mail: gdpr@cuni.cz
Telefon: +420 224 491 740